De dekconstructie

Nadat de boot weer terug verhuisd is naar het HMC is het tijd voor de dekconstructie. De voorbereidingen hiervoor zijn al getroffen tijdens ons verblijf bij Rhebergen Multihull. Alle dekribben uit ge-CNCt, geïmpregneerd met epoxy en zo goed als pas gemaakt.

Als eerst hebben we de dekribben op hun plek gezet. Hier en daar wat fine-tuning en de ribben kunnen erin gelijmd worden. Samen met de dek-stringers en zeeg-stringer vormen ze een stevige constructie waarop de dekplaten bevestigd worden.

De dekplaten zijn grof op maat gezaagd, waarna ze met Epoxy HB Coat zijn geïmpregneerd, net als de bodem en spanten. Door dit van te voren te doen en alles goed af te plakken, voorkom je dat je op ze kop in de boot moet gaan schilderen. Alles wordt een stuk netter en strakker op deze manier. De platen erop lijmen, tape weghalen en de boel is gelijk afgewerkt.

De dekplaten zijn met behulp van epoxy verlijmd met de gehele dekconstructie. 

Om de dekplaat in de juiste positie te krijgen wordt hij met klemmen geklemd waar kan en elders geschroefd. Daarnaast leggen we ook gewichten verspreid over de plaat.  Vervolgens wordt gecontroleerd of de plaat overal goed aansluit op de uitgezette dekconstructie. Als de epoxy is uitgehard kunnen de klemmen, schoeven en gewichten worden verwijderd. Dan rest enkel nog het wegzagen en schaven van het overtollige plaatmateriaal tot de prachte lijnen van de boot weer tevoorschijn komen.

Zie hier het resultaat. Over deze plaat zal het uiteindelijke dek worden gelegd. Zoals goed te zien is, is er enkel een cockpit vrijgehouden. De tweede cockpit is ook bedekt met plaatmateriaal omdat het dek hier zal worden door gelegd. Als het dek eenmaal gelegd wordt de tweede cockpit uit gezaagd. Zo hebben we meteen een prachtig sluitende deksel voor over de tweede cockpit. Dezelfde tactiek geldt voor het motorluik achterin.

One comment

Geef een reactie