De eerste latten!

Het is bijna zover. De eerste latten kunnen bijna op de boot. Nu de stringers stroken, hoeven we alleen nog de voorsteven en de spiegel op maat te schaven. Als we de bouwlatten langs de mallen leggen willen we dat ze mooi aansluiten aan zowel de voorkant als de achterzijde. Dit vergde dus nog even wat aandacht.

Jurriaan schaaft hier de voorsteven in de goede hoek. Sjoerd doet hetzelfde voor de spiegel. Door een lat op een aantal spanten te houden is te zien hoe de lat op de voorsteven of spiegel aankomt. We schaven dan net zolang tot de lat mooi aansluit.

In eerste instantie wilde we bij de zeeg beginnen met het plaatsen van de eerste lat. De zeeg is de rand van de boot. Omdat de boot ondersteboven wordt gebouwd zit de zeeg onderaan. Hieronder is te zien hoe we de eerste lat op de zeeg hebben geplaatst.

 

Als snel bleek dat bovenstaande methode niet de goede was. Ondanks dat de zeeg in een rechte lijn loopt, tordeert de lat ruim 90° over de hele lengte van de boot. De lat draait sterk om zijn as doordat de boot van voren hol loopt en van achteren bol. Op deze manier zat er te veel spanning in en waren we bang dat de lat in zijn oorspronkelijke vorm zou spingen wanneer we de bouwmallen weghalen. Vandaar dat we de weg van de minste weerstand hebben gekozen.

Hieronder zie je dat we een aantal latten op de boot hebben geplaatst, om te kijken of er een betere manier is. Dit bleek de beste positie; de latten volgen de mallen perfect zonder al te veel spanning en tordatie.

De latten worden onderling verlijmt en alleen met nietjes aan de mallen bevestigt. Zodat we de bouwmallen later weer kunnen verwijderen. De latten moeten ook goed verlijmt worden op de spiegel en de voorsteven. Als je iets wilt verlijmen is het belangrijk dat je het ook goed kan klemmen. In dit geval wil je de latten dus goed kunnen aandrukken op de voorsteven en de spiegel. Bij de voorsteven is dit geen probleem. Hier kunnen makkelijk klemmen worden geplaatst. Op de spiegel is dit lastiger. Hieronder zie je hoe we blokjes tijdelijk op de spiegel lijmen, zodat we de latten straks makkelijk kunnen klemmen.

Na de voorbereidingen samen met wat trial and error zijn we begonnen aan het opbouwen van de romp.

Wordt vervolgd!

 

 

 

2 comments

Geef een reactie