Glasvezel en Epoxy

Na het schaven en schuren van de boot wordt de romp versterkt met glasvezel en epoxy. Glasvezel is een weefsel van glasdraden. Dit weefsel is op zichzelf niet sterk maar in combinatie met epoxy ijzersterk. Dit geeft de romp de stijfheid die we nodig hebben. We hebben het glasvezeldoek gekregen van MacBoat.

Eerst leggen we het doek in de lengterichting over de boot, als een soort witte kous. We moeten het doek goed positioneren en zo kreukvrij mogelijk op de romp krijgen.

Nadat het glasvezeldoek goed is gepositioneerd en zoveel mogelijk kreukels en hobbels eruit gestreken zijn, is het tijd om epoxy aan te mengen. De epoxy die we gebruiken hebben we gekregen van Mr.Boat.

Epoxy bestaat uit twee componten. Een hars en een harder die respectievelijk 2 op 1 moet worden gemengd. Na goed roeren komt een chemische reactie op gang waardoor het mengsel binnen een uur stroperig wordt en na ongeveer 24 uur uitgehard is.

Zoals je op de foto’s kan zien wordt het doek transparant nadat de epoxy is aangebracht. De epoxy wordt door het doek opgenomen en trekt in het populieren eronder. Hierdoor krijg je een goeie verbinding tussen het glasvezeldoek en het hout. Nadat de epoxy is uitgehard heb je een super sterk laminaat van epoxy, glasvezeldoek en hout.

Het glasvezeldoek dat we gebruiken is in twee richtingen geweven. De eerste laag maakt de romp al aanzienlijk sterker maar het kan nog sterker. Wanneer een tweede laag wordt aangebracht, die diagonaal ligt ten opzichte van de voorgaande laag, vang je nog meer krachtrichtingen op. Hierdoor wordt nog meer stijfheid verkregen in de romp.

Om een tweede laag aan te kunnen brengen is het wel van belang dat de epoxy van de vorige laag niet meer plakt. Daarom wachten we 3 uur met het aanbrengen van de volgende laag. De epoxy plakt dan niet meer, maar de chemische reactie is nog niet uitgewerkt. Dit zorgt ervoor dat we de volgende laag goed kunnen positioneren en de onderlinge verbinding tussen de lagen glasvezel en epoxy goed is.

Hieronder zie je hoe we de volgende laag diagonaal hebben aangebracht.

Ook deze laag wordt weer geïmpregneerd met epoxy.

Uiteindelijk hebben we 3 lagen glasvezeldoek op de romp aangebracht. Aan de binnenkant van de romp komt ook glasvezel en epoxy. Maar eerst moeten we verhuizen en de romp omdraaien. Hier binnenkort meer over!

 

With special thanks to:

Macboat, Mr.Boat en Thomas Groet.

 

Wil je meer up-to-date info check onze Facebookpagina.

 

 

 

 

 

Geef een reactie