Het bouwbed

Het bouwbed is de fundering tijdens de bouw van de boot. Hierop bevestig je alle bouwspanten. Het is zaak dat het bed stabiel en waterpas wordt opgezet. De bouwspanten moeten netjes zijn uitgelijnd om zo het midden van je boot te kunnen bepalen. Elke afwijking in je bouwbed zou later een afwijking in de boot kunnen betekenen. We hebben daarom met veel aandacht het bouwbed opgebouwd.

Je ziet hier dat we twee kokers hebben gemaakt die we op zelfgemaakte kasten laten rusten. De dwarsbalkjes zijn de exacte posities van de bouwspanten. De rode steep die je over het midden van het bouwbed ziet lopen is een laser, die het mogelijk maakt de spanten in het midden uit te lijnen.

 

 

Hier doen we nog een laatste check om te kijken of er toch geen afwijkingen in zijn geslopen.

Nadat het bouwbed stond zijn we als eerste begonnen de spiegelmal erop te zetten. Zoals eerder verteld loopt de spiegel van de boot bol. Om het extra spannend te maken staat de spiegel ook nog eens onder een hoek van 11°. Als dit onderdeel is bevestigd kan de spiegel er zo op geschroefd worden en is hij direct goed gepositioneerd.

Het moment is daar om de bouwmallen op het bouwbed te bevestigen. Ineens zie krijgt als de voorbereiding vorm!

Fastening buiding frames from From A to Barrel Back on Vimeo.

One comment

  1. Beste Jur en Sjoerd,
    Hoewel ik dacht veel te weten van de bouw van jullie boot, kwam ik er vooral achter veel nog niet te weten. B.v. Hoe jullie aan jullie bouwgegevens zijn gekomen, hoe nauwkeurig het bed moet zijn,…
    De uitleg en de bijpassende foto’s zijn didactisch en heel toegankelijk voor iemand die hier geen verstand van heeft.
    Het ziet er gelikt uit. (Zowel qua proces, als qua resultaat) SUPER!
    Wanjoeta

Geef een reactie