Ontwerp en tekeningen

 

Bij het bouwen van een boot begin je niet lukraak met bouwen. Een goed ontwerp met tekeningen zijn essentieel. Aangezien we met z’n tweeën een boot bouwen is het eerst zaak om het eens te worden over welke boot er gebouwd gaat worden. Al vrij snel hebben we elkaar gevonden in dit besluit. De boot die wij willen bouwen is een speedboot gebaseerd op de Chris Craft Barrel Back uit 1940.

Het krijgen van geschikte tekeningen om ons ontwerp op te baseren had nogal wat voeten in de aarde. Na lang zoeken hebben we het Mariners Museum in Newport benaderd voor tekeningen. We hebben deze toegestuurd gekregen maar ze bleken niet compleet. De spanttekeningen ontbraken. We hebben ze daarom opnieuw benaderd en ontvingen iets heel bijzonders, een kopie van de originele offset tabel uit 1936, met correcties voor het ontwerp uit 1940. Een offset tabel is een tabel met daarin de coördinaten van snijpunten tussen waterlijnen en de spanten. 

(In verband met copyright is de tabel aangepast)

Op basis van deze tabel hebben we de boot op ware grootte getekend. Door dit te doen kan je fouten uit de tabel halen door te kijken of op de tekening de lijnen mooi stroken. Loopt een lijn raar dan kan je deze nog makkelijk aanpassen.

 

Nadat we de tekeningen op ware grote hebben uitgewerkt, hebben we wat kleine aanpassingen gemaakt in de tabel. De aangepaste tabel hebben we vervolgens gedigitaliseerd tot een 3D model in het programma Multisurft. Hieronder zie je hoe dat eruit ziet in dat programma. De gele puntjes zijn de coördinaten die we uit de tabel hebben gehaald.

Geef een reactie