Romp is dicht!!

De romp is dicht! Hieronder kan je de foto reportage bewonderen.

We zijn begonnen met de linker helft. Als een soort klik-laminaat hebben we de de bodem naar voren dicht gelegd. De latten hebben we schuin gepositioneerd ten opzichte van de mallen. Hiermee konden we weer de weg van de minste weerstand volgen en buigen de latten gemakkelijk over de mallen. Alleen op de boeg was wat kracht nodig om de latten in de goede curve te duwen.

De eerste helft dicht bouwen ging behoorlijk snel. Doordat we bredere latten konden gebruiken was het resultaat snel zichtbaar. Alleen bij de boeg moesten we dunnere latten gebruiken vanwege de tordatie van de latten richting de voorsteven. Hieronder zie je hoe we de voorkant naderen.

First half is done!

De volgende stap was het schoonzagen van de middenlijn. Je ziet hieronder hoe we met een invalzaag strak langs het midden zagen.

Zoals je hierboven kunt zien laten we bij het zagen iets overmaat staan. De middenlijn moet in de hoek van de mallen worden geschaafd zodat de latten mooi aansluiten wanneer deze over de eerste helft heen steken. Een lastig werkje, omdat de hoek over de bodem verloopt van steil voorin naar vlak achter. Goed kijken en passen dus. Hieronder wordt de juiste hoek aangebracht op de middenlijn.

Nadat we de goede hoek hebben aangebracht, zijn we aan de tweede helft van de bodem begonnen. Doordat we het ritme goed te pakken hadden, konden we de bodem in hoog tempo dicht bouwen.

Nadat de romp dicht zat, hebben we alle overmaat weggezaagd en de knik en de kiel mooi strak geschaafd.

We zijn tevreden met het resultaat. We zijn er nog lang niet maar in ieder geval op de goede weg. Stay tuned voor onze volgende posts over het schaven en schuren van de boot.

 

Geef een reactie