Strokende stringers

Nu het bouwbed staat, moeten we nog iets belangrijks doen voordat we de de latten van de huid op de mallen kunnen gaan bevestigen. Omdat de boot een knikspant heeft, is het zaak om een stringer aan te brengen ter versteviging. Vandaar dat de hoekjes uit de spanten zijn weglaten. Deze stringers beginnen in de voorsteven en eindigen in de spiegel.

Omdat een dikke balk de ronding van de boot niet goed kan volgen zonder te breken, hebben we de stringers opgebouwd uit drie latten. Zodat we wel de vorm van de boot kunnen volgen. Vervolgens hebben we deze delen verlijmd met epoxy. Door het gebruik van epoxy krijg je een sterke en vormvaste stringer.

Hieronder zie je dat we ze als proef bevestigen zonder lijm. Dit doen we om eventuele moeilijkheden te ontdekken, zodat we niet voor verassingen komen te staan wanneer we alles in de epoxy hebben gezet en definitief willen bevestigen.

Hier worden de stringers definitief verlijmd.

Hier is te zien hoe de stringers uitkomen in de voorsteven.

En hier hoe ze uitkomen in de spiegel.

 Nu de stringers verlijmd zijn moeten we ze strokend met de mallen schaven, zodat ze niet uitsteken ten opzichte van de bouwmallen. Krullen schaven dus!

Door een lineaal langs de spanten te houden, kun je controleren of de stringers mooi overlopen in de spanten.

 

Geef een reactie