Van de Stadt mahonie hardhout

Zoals je in onze vorige post kon lezen hebben we een begin gemaakt met het dicht bouwen van onze boot. Dit doen we met populieren uit het Vondelpark. Populieren is een relatief zachte (en lichte) houtsoort die prima geschikt is als basislaag. We hebben er voor gekozen om de boot van een mahonie toplaag te voorzien. Naast het feit dat de boot hier sterker door wordt, zorgt het mahonie voor de klassieke uitstraling die we zoeken.

Omdat mahonie geen inheemse houtsoort is hebben we gelet op de herkomst. Het is voor ons belangrijk dat het hout FSC gekapt is. Dit wil zeggen verantwoord gekapt! Zie hieronder een het filmpje met korte uitleg over het FSC keurmerk.

Naast de herkomst van het hout was de kwaliteit en de lengte van de delen voor ons belangrijk. We wilde dat al het mahonie uit één stam zou komen. Dit om kleurverschillen te voorkomen en de delen te kunnen spiegelen. Één deel voor de ene kant en een voor de andere kant. Hierdoor ontstaat er een symmetrische kleurverloop.

Naast de kwaliteit is ook de lengte van de houten delen belangrijk. Omdat de boot 5,20 meter is zijn we opzoek gegaan naar delen van minimaal 5,50 meter. Met deze speling kunnen ervoor zorgen dat de gebruikte delen mooi op elkaar aansluiten qua kleur en structuur.

We hebben houthandel Van de Stadt benaderd voor een samenwerking. Hier hebben we dan ook geschikte delen mahonie gevonden.

 

Het mahonie waarmee we de romp gaan bekleden willen we zo dun mogelijk houden. Doordat het hout dun is kan het makkelijker de glooiende vormen van de romp volgen. Daarnaast minimaliseert het het gebruik van niet inheems hout.

Omdat we zelf niet over de ruimte en middelen beschikken om de lange delen te schulpen, is het hout bij Van de Stadt voor ons gemachineerd in verwerkbare stukken.

Je ziet hier hoe we met een vacuum-takelsysteem het hout op de aanvoerrol van de zaagmachine plaatsen

 

Voordat het hout in dunne plakken wordt gezaagd moeten de mindere stukken worden afgezaagd. De delen die we gebruiken moeten een mooie rechte nerven hebben zonder onderbreking door noesten. Hieronder zie je dat het deel met een noest er af wordt gezaagd.

Nadat deze delen verwijderd zijn worden de planken op hun kant gedraaid en tot dunne plakken gezaagd. De dikke metalen rol zorgt ervoor dat de hele plank tegen een geleiding aan wordt gedrukt. Zo kan je over de hele lengte van de plank gelijkmatige plakken zagen.

De plakken die hier gezaagd worden hebben we genummerd zodat we snel kunnen zien welke delen we kunnen spiegelen.

Hieronder een kleine sfeerimpressie van Van de Stadt Houthandel.

Geef een reactie