Van boom tot boot

Een belangrijk deel van ons concept is het groene aspect. Wat is nu groener dan een boot bouwen van lokaal gekapt hout. Voor lokaal gekapt hout zijn we bij Stadshout beland. Zij zorgen ervoor dat gekapte bomen in en rond Amsterdam niet in de schredder of de openhaard verdwijnen.

Het hout dat wij gaan gebruiken voor onze boot is afkomstig van een grote populier uit het Vondelpark. Voordat we van deze grote delen een boot kunnen bouwen moet er nog heel wat gebeuren. Hieronder zie je de planken zoals we ze kochten bij Stadshout.

Zoals je ziet, zijn het flinke ruwe planken populieren van 3,20 meter lang. Massief maar verbazingwekkend licht. Precies wat we zoeken. We willen zo licht mogelijk bouwen aangezien we een elektromotor gaan gebruiken. Iedere kilo die we besparen kunnen we in accu-capaciteit omzetten.

Om van deze grote delen de benodigde latten te zagen zijn we begonnen met het schulpen van het hout. Daarna hebben we met een invalzaag telkens stroken van 1/4 inch dik gezaagd. Deze lichte flexible latten kunnen we dan verder bewerken tot bruikbare delen.

Hieronder zijn we aan het werk in de werkplaats van Macboat. Simon, de eigenaar van Macboat, is gespecialiseerd in de bouwtechniek die we hanteren. Over deze techniek later meer.

Onze platen keurig gezaagd in mooie latten.

Aan de latten hebben we vervolgens een hol-bol profiel gefreesd. Zo passen de latten mooi in elkaar en kunnen ze de rondingen van de spanten volgen. Hieronder zie je de kopse kant van de latten na de freesbewerking. Na twee en een halve dag werk zijn de latten klaar voor gebruik.

 

One comment

Geef een reactie